Feestelijke middag bij het 500-jarig bestaan van Château Jerusalem in Maastricht

Vandaag werd in het bijzijn van 450 gasten, bestaande uit een vertegenwoordiging van de Nederlandse top horeca, Château Jerusalem in Maastricht officieel geopend. Sinds de zomer van 2014 is Château Jerusalem in gebruik als internationaal support office van horeca projectburo Mise en Place, haar labels, netwerkorganisatie Servicecenter 4Hospitality en trainingsbureau Q-Staff.

cj11

Onder de aanwezigen bevonden zich de Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon en Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht. Beiden gaven een bijzondere speech over het kasteel als symbool voor de historische verbondenheid tussen Maastricht en Jeruzalem en de basis die daarmee is gelegd voor een vruchtbare samenwerking. Charles van Goch, CEO van Mise en Place, introduceerde vervolgens de huidige bewoners van het Château. Na het klinken van het Maastrichtse volkslied en het lied “Jerusalem of Gold” werd een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd kunstwerk onthuld. Deze onthulling werd gedaan door de Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon, Annemarie Penn-te Strake (Burgemeester van Maastricht), Mirjam Clermonts-Aretz (Burgemeester van Meerssen), Benoit Wesly (Honorair Consul van Israël in Maastricht), Camille Oostwegel (Honorair Consul van Frankrijk in Maastricht), Jan Hoen (erevoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Maastricht Heuvelland) en François Mentink (COO van Mise en Place).

cj8
De Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon overhandigt het geschenk aan Charles van Goch

“For me as a born Jerusalemite it is touching to see a piece of Jerusalem in this part of the world. Chateau Jerusalem connects ancient cities, values and heritages. To see this happening is amazing.”
– de Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon

Twee mijlpalen
Het jaar 2015 is een bijzonder jaar. Naast de viering van het 500-jarig bestaan van Château Jerusalem viert ook Mise en Place Nederland haar 21e verjaardag. Het horeca projectburo is in 1994 gestart op de campus van Hotelschool Maastricht en werkte de eerste jaren vanuit een garagebox aan de Populierweg in de wijk Limmel. Inmiddels is Mise en Place in 7 landen vertegenwoordigd, met ruim 50 vestigingen. Na 21 jaar is Mise en Place teruggekeerd naar haar roots, de wijk Limmel.

Bewoners
Alle bedrijven die gevestigd zijn in Château Jerusalem hebben één ding gemeen: hart voor hospitality. Op nationaal én internationaal gebied ondersteunen en ontwikkelen zij meer dan 8.000 collega’s wereldwijd en zetten zij zich in om netwerken binnen de hospitality branche te bevorderen. De bewoners van Château Jerusalem: Mise en Place, Cuise, Staffable, MeP Events, Project Managers Groep, Q-staff en Servicecenter 4Hospitality. Ook werd een nieuw label geïntroduceerd: P/Pulse, het nieuwe internationale hostessenlabel van Mise en Place.

Naast de functie als support office, dient het château tevens als opleidingscentrum (MeP academy). Daarnaast heeft het ook een derde functie: het bieden van een enorm netwerk binnen de wereldwijde hospitality branche, middels netwerkplatformen zoals HotelloTOP (alumni van hotelscholen) en EPCAS (Europese topcateraars).

Rondleiding
Gedurende de hele dag hadden de gasten de mogelijkheid om Château Jerusalem te bezichtigen. Bij de verbouwing is de grootste zorg besteed aan de inrichting. Zoals het hoort bij een historisch gebouw, hebben alle ruimtes een verhaal. Omdat Château Jerusalem gebruik maakt van twee systemen binnen haar opleidingen: 1. Het gebruik van de 7 zintuigen en 2. Het denken in 4 kleurentypes als gedragsprofiel, komen deze elementen op verschillende plekken in het Château terug. Dankzij giften uit de omgeving zijn er ook veel historische elementen terug te vinden, zoals een oud kerkbankje uit de kapel van het tegenovergelegen Château Bethlehem en gerenoveerd meubilair dat tijdens de verbouwing is aangetroffen op zolder.

cj3
Twee harnassen die symbolisch Château Jerusalem verdedigen

Een park vol kunstwerken
Op het terrein van Château Jerusalem zijn verschillende kunstwerken terug te vinden, elk met een eigen verhaal. Ter gelegenheid van de officiële opening van Château Jerusalem is een nieuw kunstwerk geplaatst; ‘Jerusalem’. Dit kunstwerk is tot stand gekomen met dank aan Bella Wesly en de Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon, en vertegenwoordigt de link tussen Maastricht en Jeruzalem. De tekst op het kunstwerk luidt “Wie is wijs? Hij die van ieder mens leert.”, en is in het Nederlands, Engels en Hebreeuws geplaatst. De Ambassadeur van Israël Zijne Excellentie Haim Divon over het kunstwerk: “The emblem of the Chateau is made by a born Israeli artist. The statue is wonderfully placed at the entrance of the Chateau. When revealed Jerusalem of Gold was played. As the ambassador of Israel in The Netherlands we are truly proud of finding this connection with Jerusalem in ancient Maastricht.”

Op het gazon voor het kasteel staat ‘Service Complet’ bestaande uit 5 pijlers, die staan voor de vijf eeuwen dat het Château bestaat, met op de hoogste pijler het originele logo van Mise en Place in glas in lood. Achter het koetshuis vindt men een kunstwerk bestaande uit 10 onderdelen, dat de values van Mise en Place uitbeeldt. Aan de achterkant van het Château staat het kunstwerk ‘Friendship and Synergy’, welke symbool staat voor de vele collega’s die de groei van Mise en Place in de laatste 21 jaar mede mogelijk hebben gemaakt.

Open dag
Op zondag 30 augustus houdt Château Jerusalem een open dag voor alle geïnteresseerden. Tussen 14.00 en 17.00 is het Château te bezichtigen. Zo kan de omgeving, de wijken Limmel en Nazareth, nader kennismaken met het Château en haar bewoners.