Kunstwerk uit de Peel in Maastricht

Kunstwerk uit de Peel in Maastricht

Bron: Weekblad voor Deurne – zondag 31 augustus 2014 |Willie Thijssen

PEELLAND – Château Jerusalem in Maastricht wordt sinds vorige week opgesierd met een kunstwerk dat gemaakt is door Marij Knapen-de Backer uit Griendtsveen en Dirk Verberne uit Helenaveen. Opdrachtgever was Mise en Place dat is gevestigd in het opgeknapte kasteel. Oud-Deurnenaar Charles van Gogh is eigenaar van het bedrijf dat werkzaam is in de horeca.

Op 28 augustus was de opening van Château Jerusalem en de onthulling van het kunstwerk. Het kunstwerk heeft de naam Service Complet en is een combinatie van cortenstaal en glas. Marij Knapen: “Zo is een vormgeving ontstaan die vooral de werkwijze van het bedrijf duidelijk maakt. Horecamensen stralen gastvrijheid en dienstbaarheid uit. Het gebaar van ‘bedienen, serveren’ komt in alle vormen terug.” Ook hebben Knapen en Verberne ervoor gekozen om het thema ‘openheid’ terug te laten komen in het kunstwerk. “Dat is wat het bedrijf Mise en Place uitstraalt door de vele vestigingen in binnen- en buitenland”, aldus Knapen.

In het glaswerk is het oude logo van het bedrijf te zien. Knapen: “Sjakie, zoals de oberfiguur wordt genoemd, is door glasfusing gemaakt. Dit was alleen mogelijk in Oisterwijk waar een glasatelier een grote oven beschikbaar had. Die was nodig omdat het glas een doorsnede heeft van 1,20 meter. Doordat het glas in een ijzeren ring is geplaatst, is het glas met de sokkel een geheel geworden.”

Château Jerusalem is gelegen naast het terrein van de Hogere Hotelschool Maastricht. De nieuwe internationale support-office van Mise en Place is er in gevestigd.